Dokumenti potrebni za dobivanje vize za Narodnu Republiku Kinu
 
 
RSS O cri O redakciji Kontakt
 
Dokumenti potrebni za dobivanje vize za Narodnu Republiku Kinu
2015-03-25 16:38:45 criJia

OSNOVNI DOKUMENTI

1. PUTOVNICA:

Original putovnice koja je valjana još barem 6 mjeseci i koja ima barem 1 praznu 'viza' stranicu te kopija stranica putovnice gdje je slika i stanice sa osnovnim podacima ako su odvojene.

2. APLIKACIJA i FOTOGRAFIJA

Popunjeni formular te fotografija u boji novijeg datuma

3. POTVRDA O BORAVKU

Osobe koje podnose zahtjev za kinesku vizu u zemlji koja nije njihova domovina, dužne su predočiti original dokaza o odobrenom boravku (valjana viza, potvrda o prebivalištu, potvrda o zaposlenju ili studiranju...)

4. Kopija prijašnje kineske putovnice ili prijašnje kineske vize

(Odnosi se na kineske državljane koji su se odrekli kineskog državljanstva i uzeli strano državljanstvo)

Ako se zahtjev za vizu podnosi prvi put, potrebna je kopija prijašnje kineske putovnice.

Ako se podnosi zahtjev za kinesku vizu sa novom putovnicom strane države, a prethodno je već bila odobravana kineska viza, potrebno je donjeti kopiju prethodne putovnice, kao i prethodno odobrene kineske vize u toj putovnici.

DODATNI DOKUMENTI

C VIZA

Garantno pismo agenta iz Kine i strane kompanije

D VIZA

Original i kopija potvrde o odobrenju stalnog boravka strancu izdane od strane Ministarstva javne sigurnosti NRK

Preporuča se da nositelji D vize po dolasku u NRK u roku od 30 dana od dana ulaza, apliciraju za dobivanje dozvole stalnog boravka u lokalnom uredu exit/entry administracije organa javne sigurnosti.

F VIZA

Pozivno pismo relevantnih institucija iz Kine ili pozivno pismo pojedinca.

Pismo bi trebalo sadržavati:

• Osobni podaci o osobi koja aplicira (ime, prezime, spol, datum rođenja, broj putovnice)

• Informacije o planiranom posjetu (svrha, datum dolaska/odlaska, mjesta posjeta, poveznica između osobe koja putuje i osobe/institucije koja poziva, tko će snositi troškove boravka...)

• Podaci o osobi/instituciji koja poziva (Ime/naziv, kontakt, adresa, pecat i potpis)

G VIZA

Kopija karte (avion, vlak, brod) sa potvrđenim vremenima i sjedalima prema destinaciji gdje se putuje preko NRK

J1 VIZA

"Visa Notification Letter" izdan od strane Ureda za informiranje Ministarstva vanjskih poslova NRK i službeno pismo medijske kuće za koju novinar/ka radi.

Aplikant treba kontaktirati ured za medije kineskog konzulata/Ambasade te obaviti relevatne formalnosti.

Preporuča se da nositelji J1 vize po dolasku u NRK u roku od 30 dana od dana ulaza, apliciraju za dobivanje dozvole boravka u lokalnom uredu exit/entry administracije organa javne sigurnosti.

J2 VIZA

"Visa Notification Letter" izdan od strane Ureda za informiranje Ministarstva vanjskih poslova NRK i službeno pismo medijske kuće za koju novinar/ka radi.

Aplikant treba kontaktirati ured za medije kineskog konzulata/Ambasade te obaviti relevatne formalnosti.

L VIZA

Rezervacija avionske karte ili itinerary, rezervacija hotela/hostela. Ukoliko se ide u privatan posjet, potrebno je pozivno pismo osobe koja poziva sa navedenom adresom boravka te kopija putovnice osobe koja poziva (dio putovnice sa slikom i osnovnim podacima te dio u kojem je vidljivo na koji način ta osoba ima reguliran boravak u NR Kini)

Pismo bi trebalo sadržavati:

• Osobni podaci o osobi koja aplicira (ime, prezime, spol, datum rođenja, broj putovnice)

• Informacije o planiranom posjetu (svrha, datum dolaska/odlaska, mjesta posjeta, poveznica između osobe koja putuje i osobe/institucije koja poziva, tko će snositi troškove boravka...)

• Podaci o osobi/instituciji koja poziva (Ime/naziv, kontakt, adresa, pecat i potpis)

M VIZA

Pozivno pismo od poslovnog partnera iz NR Kine, organizatora sajma ili pojedinca.

Pismo bi trebalo sadržavati:

• Osobni podaci o osobi koja aplicira (ime, prezime, spol, datum rođenja, broj putovnice)

• Informacije o planiranom posjetu (svrha, datum dolaska/odlaska, mjesta posjeta, poveznica između osobe koja putuje i osobe/institucije koja poziva, tko će snositi troškove boravka...)

• Podaci o osobi/instituciji koja poziva (Ime/naziv, kontakt, adresa, pecat i potpis)

Q1 VIZA

Za okupljanje obitelji potrebni su slijedeći dokumenti:

• Pozivno pismo kineskog državljanina ili stranca sa stalnim boravkom u NRK. Pismo bi trebalo sadržavati:

1. Osobni podaci o osobi koja aplicira (ime, prezime, spol, datum rođenja, broj putovnice)

2. Informacije o planiranom posjetu (svrha, datum dolaska/odlaska, mjesto boravka poveznica između osobe koja putuje i osobe/institucije koja poziva, tko će snositi troškove boravka...)

3. Podaci o osobi/instituciji koja poziva (Ime/naziv, kontakt, adresa, pecat i potpis)

• kopija putovnice ili ID osobe koja poziva (dio sa slikom i osnovnim podacima te dio u kojem je vidljivo na koji način ta osoba ima reguliran boravak u NR Kini ukoliko se radi o strancu u Kini)

• Original i kopija potvrde o srodstvu (vjenčani list, rodni list...) kjim se dokazuje obiteljska veza između osobe koja poziva i koja dolazi u posjet.

Pod "članovima obitelji" smatraju se supružnici, roditelji, sinovi, kćeri, supružnici sinova i kćeri, braća, sestre, bake, djedovi, unuci, svekar, svekrva, punac, punica.

Preporuča se da nositelji Q1 vize po dolasku u NRK u roku od 30 dana od dana ulaza, apliciraju za dobivanje dozvole boravka u lokalnom uredu exit/entry administracije organa javne sigurnosti.

Q2 VIZA

• Pozivno pismo kineskog državljanina ili stranca sa stalnim boravkom u NRK. Pismo bi trebalo sadržavati:

1. Osobni podaci o osobi koja aplicira (ime, prezime, spol, datum rođenja, broj putovnice)

2. Informacije o planiranom posjetu (svrha, datum dolaska/odlaska, mjesto boravka poveznica između osobe koja putuje i osobe/institucije koja poziva, tko će snositi troškove boravka...)

3. Podaci o osobi/instituciji koja poziva (Ime/naziv, kontakt, adresa, pecat i potpis)

• kopija putovnice ili ID osobe koja poziva (dio sa slikom i osnovnim podacima te dio u kojem je vidljivo na koji način ta osoba ima reguliran boravak u NR Kini ukoliko se radi o strancu u Kini)

R VIZA

Potrebno je predočiti relevantnu potvrdu u skladu sa relevanthim zakonima i zahtjevima prema kojima kompetentna tijela Kineske vlade ustvrđuju da je visoko talentirana osoba hitno potrebna u Kini.

S1 VIZA

• Pozivno pismo osobe koja radi ili studira u Kini. Pismo bi trebalo sadržavati:

1. Osobni podaci o osobi koja aplicira (ime, prezime, spol, datum rođenja, broj putovnice)

2. Informacije o planiranom posjetu (svrha, datum dolaska/odlaska, mjesto boravka poveznica između osobe koja putuje i osobe/institucije koja poziva, tko će snositi troškove boravka...)

3. Podaci o osobi/instituciji koja poziva (Ime/naziv, kontakt, adresa, pecat i potpis)

• kopija putovnice osobe koja poziva (dio sa slikom i osnovnim podacima te dio u kojem je vidljivo na koji način ta osoba ima reguliran boravak u NR Kini)

• Original i kopija potvrde o srodstvu (vjenčani list, rodni list...) kjim se dokazuje bliže obiteljsko srodstvo između osobe koja poziva i koja dolazi u posjet.

Pod "užim članovima obitelji" smatraju se supružnici, roditelji, sinovi, kćeri do 18 godina, svekar, svekrva, punac, punica.

Preporuča se da nositelji S1 vize po dolasku u NRK u roku od 30 dana od dana ulaza, apliciraju za dobivanje dozvole boravka u lokalnom uredu exit/entry administracije organa javne sigurnosti.

S2 VIZA – za kratkoročni posjet članova obitelji

• Pozivno pismo osobe koja radi ili studira u Kini. Pismo bi trebalo sadržavati:

1. Osobni podaci o osobi koja aplicira (ime, prezime, spol, datum rođenja, broj putovnice)

2. Informacije o planiranom posjetu (svrha, datum dolaska/odlaska, mjesto boravka poveznica između osobe koja putuje i osobe/institucije koja poziva, tko će snositi troškove boravka...)

3. Podaci o osobi/instituciji koja poziva (Ime/naziv, kontakt, adresa, pecat i potpis)

• kopija putovnice osobe koja poziva (dio sa slikom i osnovnim podacima te dio u kojem je vidljivo na koji način ta osoba ima reguliran boravak u NR Kini)

• Original i kopija potvrde o srodstvu (vjenčani list, rodni list...) kjim se dokazuje srodstvo između osobe koja poziva i koja dolazi u posjet.

Pod 'članovima obitelji' smatraju se supružnici, roditelji, sinovi, kćeri, supružnici sinova i kćeri, braća, sestre, bake, djedovi, unuci, svekar, svekrva, punac, punica.

X1 VIZA

1. Original i kopija Upisnog pisma od strane škole ili fakulteta u NRK

2. Original i kopija "Visa Application for Study in China" formulara – JW201 ili JW202

Preporuča se da nositelji X1 vize po dolasku u NRK u roku od 30 dana od dana ulaza, apliciraju za dobivanje dozvole boravka u lokalnom uredu exit/entry administracije organa javne sigurnosti.

X1 VIZA

Original i kopija Upisnog pisma od strane škole ili fakulteta u NRK

Z VIZA

Potrebno je predočiti jedan od sljedećih dokumenata:

1. "Foreigners Employment Permit of the people's Republic of China" izdan od strane "Chinese government authorities for Human Resources and Social Security" te također i "Inviation letter of Duly Authorized Entity" koji izdaje lokalni ured za Vanjske poslove

2. Dozvola za strane stručnjake za rad u NRK izdana od strane 'State Bureau of Foreign Experts" te također i „Inviation letter of Duly Authorized Unit" koji izdaje lokalni ured za Vanjske poslove

3. Potvrda registracije stalnih predstavništva stranih kompanija izdana od strane 'Chinese Authorities of Industrial and Commercial Administration ' te također i "Inviation letter of Duly Authorized Entity"

4. Dokument kojim se dopuštaju komercijalne aktivnosti izdan od strane "Chinese Government Authorities for Cultural Affairs" ili "Inviation letter of Duly Authorized Entity" izdan od strane lokalnog ureda za vanjske poslove vlade NRK.

5. Pozivno pismo strancima za Offshore naftne operacije izdan od strane 'China National Offshore Oil Corporation.

Preporuča se da nositelji Z vize po dolasku u NRK u roku od 30 dana od dana ulaza, apliciraju za dobivanje dozvole boravka u lokalnom uredu exit/entry administracije organa javne sigurnosti.

*VAŽNE NAPOMENE*

1. Pozivno pismo može biti u obliku fax-a, kopije ili isprinta, ali konzul zadržava pravo zatražiti original na uvid.

2. Konzul zadržava pravo zatražiti i dodatne dokumente ako smatra potrebnim također ima pravo zatražiti intervju sa podnositeljem zahtjeva.

3. Konzul odlučuje o izdavanju vize, njenoj valjanosti, vremenu odobrenog boravka u NRK i broju odobrenih ulazaka u NRK.

Izvor: Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj

© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China